Jednoduché triky, které prodlouží trvanlivost potravin

Vadí vám plýtvání potravinami a je vám líto, že občas mnohé z nich nestačíte zavčas zkonzumovat a musíte je nakonec vyhodit? Pak vyzkoušejte některý z jednoduchých způsobů, jak jejich trvanlivost prodloužit. Bude tak mnohem větší šance, že je zvládnete zpracovat ještě před tím, než se zbytečně zkazí.

Reklama

1. Skladování v lednici

Uchovávání některých potravin v lednici výrazně prodlouží jejich trvanlivost a zabrání předčasnému zkažení. Do lednice patří především čerstvé mléko a ostatní mléčné výrobky, již otevřené džusy, konzervy a džemy, stejně jako vejce či hroznové víno.

V lednici lze jednoduše skladovat také hotové jídlo, to by se mělo spotřebovat ideálně do 2 dnů.

Ale pozor, existují i takové potraviny, které do lednice nepatří. Nejenže by ztratily svou původní chuť, aroma a strukturu, ale mohly by se dokonce začít kazit ještě rychleji! Jsou to například banány, citrusové plody, brambory, cibule, česnek a rajčata.

2. Skladování v mrazáku

Ještě mnohem déle než v lednici, vydrží potraviny v mrazáku. V něm je totiž výrazně nižší teplota, obvykle okolo mínus 18 °C. Nejčastěji se v mrazáku skladují různé druhy masa a ryby, nízké teploty prodlouží trvanlivost i vybraným druhům zeleniny a ovoce. Bez obav lze zamrazit například mrkev, petržel, hrášek, kukuřici, květák či brokolici, z ovoce pak především jahody, maliny a borůvky.

V mrazáku je možné uchovávat rovněž vývar, máslo nebo tvrdý sýr (ten doporučujeme předem nastrouhat).

Reklama

Do mrazáku naopak nepatří mléko a smetana, stejně jako zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody, jedná se například o okurky, rajčata či melouny. V mrazáku by se určitě neměly skladovat vařené brambory, těstoviny a rýže.

3. Zavařování

Pokud máte větší množství zeleniny, ovoce, hub nebo třeba i masa, můžete je zavařit. Není ani nutné mít speciální zavařovací hrnec, existuje totiž spousta návodů, jak zavařovat jednoduše třeba v troubě nebo obyčejném kuchyňském hrnci.

Zavařování je ideální způsob, jak najednou zpracovat větší množství potravin. Zavařeniny by měly při skladování na chladném a temném místě bez problémů vydržet chutné po celý rok.

4. Sušení

Máte nadúrodu ze zahrádky a nestíháte ji zpracovat? Zejména ovoce, ale i vybrané druhy zeleniny, stejně jako houby či bylinky můžete nasušit. Sušení usnadní sušička ovoce, ale sušit se dá i při nížších teplotách v troubě nebo na sítech volně na vzduchu.

Po nasušení je třeba dbát na správné skladování, zejména pak působení vlhkosti, které by snížila trvanlivost. Pokud ale budou sušené potraviny uchovávány v suchu a temnu v nádobě se vzduchotěsným víkem, vydrží bez problémů mnoho měsíců.

5. Vakuování

Dalším oblíbeným způsobem, jak prodloužit trvanlivost potravin, je vakuování. Velkou výhodou je, že vakuovat se dá skoro vše: maso a ryby, ovoce, zeleninu, bylinky, koření, ořechy, stejně jako již hotová jídla.

Čerstvost vakuovaných potravin se prodlouží až o několik týdnů, přičemž nedochází k nežádoucí ztrátě chuťových vlastností. Potraviny stačí vložit do speciálního sáčku nebo dózy. Vakuovačkou se poté vysaje vzduch, v případě sáčku jej přístroj rovněž pevně zataví. Celý proces je velice rychlý a prakticky bez námahy.

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 22.2.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama