Pórková polévka s treskou a kraby


Ingredience

Na rybí základ:


Postup přípravy

  1. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Na pánvi rozpustíme máslo a strouhanou mrkev krátce podusíme. Oškrábaný a omytý brambor nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce.
  2. Z pórku odkrojíme spodní část s kořínky a důkladně jej omyjeme. Podélně jej rozkrojíme, nakrájíme na tenké plátky a přidáme do hrnce. Rybí základ (viz bod 6) smícháme se čtvrtlitrem vody, přilijeme do hrnce, přivedeme do varu a necháme 25 minut vařit. Tresčí filé opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kostičky. Potřeme je polovinou citrónové šťávy, osolíme a opepříme. Vmícháme vařené krabí maso a uložíme do chladna.
  3. Polévku rozmixujeme. Podle chuti přidáme zbytek citrónové šťávy, pepř a sůl. Do polévky vmícháme smetanu a necháme přejít var. Přidáme tresčí a krabí směs a 5 minut povaříme na velmi slabém plameni.
  4. Omytý kopr nasekáme na velmi jemno. Polévku rozdělíme talířů a posypeme koprem.
  5. Příloha: čerstvá bageta
  6. Rybí základ: Oloupanou nahrubo nasekanou cibuli a nahrubo nasekanou směs polévkové zeleniny podusíme v hrnci na dvou lžících másla. Přidáme 500 g rybích zbytků, například hlavy nebo páteře, okořeníme lžičkou celého pepře a špetkou soli. Přidáme čtvrt litru bílého vína a tři čtvrtě litru vody, asi 30 minut necháme vařit v nezakrytém hrnci, až se zhruba 2/3 objemu vyvaří. ropasírujeme přes jemné sítko nebo plátno. Základ, který ihned nepotřebujeme, můžeme mrazit.


Vytištěno ze serveru ekucharka.cz