Ossobuco

Ossobuco nebo také Osso buco je specialitou italské kuchyně. V překladu to znamená kost s dírou. Základem tohoto pokrmu je totiž telecí maso z dolní části nohy i s kostí (kližka). Chuť je velmi rozmanitá vzhledem k přidaným ingrediencím, jako je dušená zelenina, bílé víno a hovězí vývar. Koření provoní vaší kuchyň tak, že se čekání na jídlo bude nekonečné. Připravte si specialitu italské kuchyně a vyzkoušejte Ossobuco podle našeho receptu.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Mouku smícháme s 1 lžičkou pepře a soli.
  2. Posolené a opepřené maso v mouce obalíme.
  3. Připravíme si olivový olej a máslo do většího hrnce a necháme ho rozehřát
  4. Na másle a oleji pak maso z obou stran osmahneme, pozor ať se vám nepřipálí máslo.
  5. Jakmile je maso osmahnuté ze všech stran, vyndáme ho ven z hrnce a necháme chvilku bokem na talíři. Olej s máslem budeme ještě potřebovat.
  6. Nakrájíme si na drobno cibulku, slaninu, česnek a cibulku necháme na připraveném oleji od masa zesklovatět.
  7. Jakmile je cibulka do zlatova, přidáme slaninu a česnek nakrájené na drobno a za stálého míchání necháme vše ještě chvilku zhnědnout (nepřipálit).
  8. Připravíme si sklenici bílého vína, celer, mrkev, rozmarýn, skořici a vše přidáme do hrnce k cibulce a necháme 5-6 min. dusit na mírném ohni.
  9. Mezitím si připravíme hovězí vývar a plechovky s rajčaty a jakmile je zelenina měkčí, přidáme do hrnce nejprve vývar, maso a nakonec loupaná rajčata.
  10. Takto necháme dusit 3 hodiny v hrnci na mírném ohni – pravidelně promícháváme a otáčíme maso.
  11. Po 3 hod. je maso měkké, téměř odpadává od kosti. Podáváme s rýží, opečenými bramborami nebo hranolkami. Dobrou chuť!

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 724.05 kcal | Protein: 62.04 g | Sacharidy: 15.07 g | z toho cukr: 10.52 g | Tuk: 42.62 g | z toho nas. MK: 24.74 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2280-ossobuco