Ossobuco nebo také Osso buco je specialitou italské kuchyně. V překladu to znamená kost s dírou. Základem tohoto pokrmu je totiž telecí maso z dolní části nohy i s kostí (kližka). Chuť je velmi rozmanitá vzhledem k přidaným ingrediencím, jako je dušená zelenina, bílé víno a hovězí vývar. Koření provoní vaší kuchyň tak, že se čekání na jídlo bude nekonečné. Připravte si specialitu italské kuchyně a vyzkoušejte Ossobuco podle našeho receptu.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Mouku smícháme s 1 lžičkou pepře a soli.
Posolené a opepřené maso v mouce obalíme.
Připravíme si olivový olej a máslo do většího hrnce a necháme ho rozehřát
Na másle a oleji pak maso z obou stran osmahneme, pozor ať se vám nepřipálí máslo.
Jakmile je maso osmahnuté ze všech stran, vyndáme ho ven z hrnce a necháme chvilku bokem na talíři. Olej s máslem budeme ještě potřebovat.
Nakrájíme si na drobno cibulku, slaninu, česnek a cibulku necháme na připraveném oleji od masa zesklovatět.
Jakmile je cibulka do zlatova, přidáme slaninu a česnek nakrájené na drobno a za stálého míchání necháme vše ještě chvilku zhnědnout (nepřipálit).
Připravíme si sklenici bílého vína, celer, mrkev, rozmarýn, skořici a vše přidáme do hrnce k cibulce a necháme 5-6 min. dusit na mírném ohni.
Mezitím si připravíme hovězí vývar a plechovky s rajčaty a jakmile je zelenina měkčí, přidáme do hrnce nejprve vývar, maso a nakonec loupaná rajčata.
Takto necháme dusit 3 hodiny v hrnci na mírném ohni – pravidelně promícháváme a otáčíme maso.
Po 3 hod. je maso měkké, téměř odpadává od kosti. Podáváme s rýží, opečenými bramborami nebo hranolkami. Dobrou chuť!
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 724.05 kcal |
Protein: 62.04 g |
Sacharidy: 15.07 g |
z toho cukr: 10.52 g |
Tuk: 42.62 g |
z toho nas. MK: 24.74 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2280-ossobuco