Špagety Amatriciana

Kousek Itálie u vás doma! Špagety Amatriciana jsou klasické italské jídlo plné chuti a aroma, které pochází z regionu Lazio. Tato jednoduchá, ale lahodná pasta je oblíbená po celém světě a vyniká svým bohatým a pikantním charakterem. Základem této receptury jsou kvalitní suroviny, které se dokonale doplňují a tvoří harmonickou kombinaci chutí.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Slaninu si nakrájíme šikmo na 5mm proužky a opékáme je v kastrolu zhruba 15 minut při středním stupni dokřupava. Vyjmeme ji děrovanou lžící a necháme na papírové utěrce okapat.
  2. Mezitím oloupeme mrkev, cibuli a česnek a nakrájíme je nadrobno. Do prázdného hrnce s vypečeným tukem dáme máslo, mrkev a cibuli, zlehka osolíme a za stálého míchání restujeme zhruba 6 minut doměkka.
  3. Přisypeme polovinu česneku, rozmarýn a šalvěj a opékáme ještě 2 minuty. Jakmile se bylinky rozvoní, zalijeme základ vínem a vaříme ho zhruba 5 minut, dokud se neodpaří.
  4. Rajčata rozkrájíme v konzervě na menší kousky, přilijeme k zelenině a vařečkou je podrtíme nahrubo. Ztlumíme teplotu, hrnec napůl přiklopíme a vaříme omáčku za občasného míchání zhruba 2 hodiny, až zhoustne.
  5. Ve velkém hrnci uvaříme dostatek osolené vody, vsypeme do ní těstoviny a vaříme je dle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
  6. Mezitím vyjmeme z omáčky rozmarýn a šalvěj a rozmixujeme ji dohladka (přelijeme ji do mixéru nebo použijeme ponorný mixér). Přimícháme ¾ opečené slaniny, zbylý česnek, olej, pepř a chilli vločky.
  7. Uvařené těstoviny slijeme, rozdělíme na talíře a zalijeme omáčkou. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 1,271.23 kcal | Protein: 22.84 g | Sacharidy: 102.37 g | z toho cukr: 12.08 g | Tuk: 86.68 g | z toho nas. MK: 30.47 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3871-spagety-amatriciana