ekucharka.cz > Recepty > Staroměstské žebírko

Staroměstské žebírko

Ingredience (na 4 porce):

  • 4 vepřové kotlety (kolem 150 g na porci)
  • 50 g libovější anglické slaniny či kladenské pečeně, uzeného
  • (prostě toho, co má trochu ostřejší šmak)
  • 50 g šunkového (hodonínského či podobného) salámu
  • 1 dl smetany (šlehačky)
  • 1 lžíce sekaného libečku (nahradíme necelou lžičkou vegety
  • worcesteru nebo maggi)
  • citronová šťáva
  • 2 lžičky hladké mouky
  • hovězí vývar (případně vývar z kostky masoxu)
  • olej
  • 1 špekáček
  • pepř
  • sůl
  • zelená petrželka

Postup přípravy :

  1. Kotlety naťukáme, na okrajích nařízneme (tak na 3–4 místech), posypeme libečkem (vegetou) či postříkneme maggi (worcesterskou omáčkou), necháme alespoň 20 minut odpočinout.
  2. Opečeme zprudka po obou stranách v rozpáleném oleji (4 min na každé straně), vyjmeme, uložíme do tepla. Ve vypečené šťávě osmažíme nudličky slaniny (uzeného, kladenské), kostičky salámu a kolečka špekáčku.
  3. Vše vyjmeme, tuk zaprášíme moukou, chvilku necháme zasmahnout, zalijeme 2,5 dl vývaru a krátce povaříme. Přilijeme smetanu (šlehačku), ochutíme citronovou šťávou (nepřehnat!) a dosolíme. Do hotové omáčky vložíme veškeré dříve připravené maso (kotlety + další a krátce prohřejeme.
  4. Porce urovnáme na talíře, na kotlety dáme opečené plátky špekáčku a další opečenou drobotinu, posypeme zelenou petrželkou a přelijeme šťávou. Podáváme s rýží a kompotem. Pokud nemáme k rýži kladný vztah, uděláme hranolky nebo opečeme uvařené brambory na másle.
hodnotilo 0 lidí
Autorem receptu je samuraj

Všechny obrázky:

Poslat recept mailem

Uživatel

Novinky mailem

Chete dostávat přehled nových receptů a novinek na email?

© 2003-2018 ekucharka.cz Všechna práva vyhrazena. Veřejné šíření obsahu tohoto serveru je zakázáno.
Reklama | Kontakt | RSS