Malý kváskový chléb pšenično-žitný

Při domácí přípravě chleba z tradičního kvasu lépe ohlídáte použité druhy mouky. Pokud si připravíte chléb ve formě s poklicí, bude propečený rovnoměrně a krásně vykyne. Nespěchejte, kváskový (správněji kvasný) chléb, potřebuje dlouhou přípravu.

Reklama

Ingredience

Na kvašení

Těsto

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Večer si připravte žitný kvas, o který se doma staráte nebo probuďte sušený. Smíchejte se žitnou moukou a vodou a nechejte pod utěrkou přes noc. Druhý den z kvasu odeberte 2 lžíce a dejte do lednice jako základ pro příští pečení. Dlouhé kynutí vede ke kyselosti v těstě, je třeba vyzkoušet a upravit dobu.
2.
Kvas smíchejte s ingrediencemi na těsto a nechejte na teplém místě alespoň 5 hodin.
3.
Vymažte trochou másla chlebovou formu, podle typu formy, některé nepotřebují.
4.
Těsto dejte do formy a nechejte kynout další 4 hodiny.
5.
Troubu rozehřejte na 250 °C a vložte formu s chlebem, nejlépe zakrytou poklicí nebo alobalem. Ihned snižte teplotu na 200 °C a pečte 45 minut.
6.
Vypněte a nechejte dalších 15 minut v teple. Vyklopte z formy a nechte vychladnout.

Od: Ráďa 78, 29.2.2024

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 20 min příprava
45 min vaření
24 hod celkem
Množství: 18 × porce
Autor: Ráďa 78
Cena ingrediencí: 1 × porce = 1 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
124.16 kcal
Protein
2.74 g
Sacharidy
z toho cukr
23.21 g
1.89 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
1.72 g
0.16 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama