Dutch baby palačinka s černým bezem

Dutch baby je palačinka, kterou nesmažíte na pánvi, ale upečete ji v troubě. Můžete ji péci na litinové pánvi, v gratinovací míse nebo na pánvi, která nemá umělou rukojeť. Nebo můžete těsto rozlít do formiček na muffiny. Recept je podobný jako na palačinky, ale nemusíte stát u plotny. Těsto můžete udělat sladké a nebo slané. Slaná verze bez cukru a vanilky poslouží dobře jako příloha k vajíčkům a šunce a rázem budete mít snídani nebo večeři bohatou na bílkoviny.

Reklama

Ingredience

Omáčka

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Začněte omáčkou z černého bezu. Do malého kastrůlku oberte všechny kuličky bezu, zasypte je cukrem a na začátek je trochu podlijte. Na mírném plamenu pod pokličkou černý bez duste, dokud se kuličky i cukr nerozvaří.
2.
Pokud máte doma kvalitní alkohol můžete přidat jednu či dvě lžíce ke konci vaření. Pokud by se vám omáčka zdála příliš řídká, zredukujte ji podle představ nebo ji naopak můžete naředit trochou vody. Měla by být řidší, ale nesmí z palačinek stékat. Hotovou omáčku dejte stranou a připravte si palačinky.
3.
Troubu předehřejte na 180 °C a hned v ní předehřejte i formičky nebo nádobu, ve které budete péci.
4.
Nejprve si oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do misky a přidejte k nim vanilku, mléko, sůl a rozpuštěné máslo. Ručním mixérem nebo metlou směs vyšlehejte do řidší pěny.
5.
Bílky spolu s cukrem ušlehejte ve sníh. Nemusí být absolutně tuhý. Nyní opatrně, ale důkladně obě směsi spojte.
6.
Z předehřáté troubu vytáhněte pánev nebo formičky a vymažte je za pomoci mašlovačko olejem. Poté směs vlijte do připravené nádoby. Formičky na muffiny plňte do poloviny. Ihned vložte do trouby a pečte asi 15 minut dokud se palačinky nenafouknou a nebudou mít zlatavou barvu.
7.
Při vyklápění z formiček chvilku vydržte a nechte palačinky trochu vychladnout, aby vám nespadly. Podávejte polité bezovou omáčkou, pocukrované. Můžete ozdobit lžící zakysané smetany.

Od: Jana Qara, 17.3.2024

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
15 min vaření
30 min celkem
Množství: 2 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 36 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
850.21 kcal
Protein
21.47 g
Sacharidy
z toho cukr
139.71 g
92.72 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
23.00 g
11.28 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama